In de voorbereiding op je huwelijk bespreek je natuurlijk met elkaar wanneer en hoeveel kinderen je graag zou krijgen. Ook voor de Kerk is ‘verantwoord ouderschap’, ofwel de gezinsgrootte aanpassen aan wat je kunt opbrengen, van groot belang. De Kerk erkent dus ook dat een echtpaar een natuurlijke vorm van geboorteregeling mag gebruiken. En dankzij wetenschappelijk onderzoek zijn die tegenwoordig net zo betrouwbaar als de pil. Bovendien zijn veel ‘gebruikers’ er erg enthousiast over.

Er zijn diverse ‘natuurlijke’ methoden. Het woord ‘natuurlijk’ klinkt misschien wat macrobiotisch, maar er wordt gewoon mee bedoeld dat er niet kunstmatig wordt ingegrepen in de vruchtbaarheid van man en vrouw. Het principe is dat de cyclus van de vrouw in kaart wordt gebracht, zodat duidelijk wordt wanneer je wel of geen gemeenschap kunt hebben.

Deze methodes helpen jullie om aan de hand van het slijm, dat de vrouw gedurende de cyclus afscheidt, te zien wanneer ze vruchtbaar of onvruchtbaar is. De ‘sympto-thermale’ methode gebruikt daarvoor ook de ochtendtemperatuur. Op die manier kun je heel eenvoudig een zwangerschap voorkomen of….juist in verwachting raken als dat gewenst is! Al tientallen jaren zijn er aan diverse universiteiten (Rome, Düsseldorf) wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de betrouwbaarheid van deze methoden. De conclusie is dat als je onder begeleiding geleerd hebt om de cyclus goed te interpreteren, de betrouwbaarheid net zo groot als die van de pil (Pearl Index rond de 0.4**).

De voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:
* Gezond, je hoeft niets te slikken of in te brengen. Dus ook geen bijwerkingen.
* Veel vrouwen ‘voelen’ veel meer tijdens de geslachtsgemeenschap, dan als ze b.v. de pil gebruiken.
* Betrouwbaar (als je de methode goed gebruikt).
* Gratis (op aanschaf van eventuele lectuur of begeleiding na).
* Je bent samen verantwoordelijk, in plaats van één van de twee.
* Gemakkelijk om een zwangerschap te voorkomen. Maar het helpt juist ook om zwanger te worden, doordat de vrouw altijd zicht heeft op haar vruchtbare en onvruchtbare dagen.

Nadelen:
* Je moet de methode goed aanleren en toepassen, anders vermindert de betrouwbaarheid (hoewel dat voor vrijwel elke methode geldt).
* Als je niet zwanger wilt worden, kun je geen seks hebben gedurende de vruchtbare periode (gemiddeld acht dagen per maand).

De reden waarom de Kerk deze methode aanreikt, is omdat ze gelooft dat dit het meest recht doet aan de liefde tussen man en vrouw. En…dat blijkt ook uit de reacties van echtparen die het gebruiken.

Ervaringen
Joris (26 jaar): “Natuurlijk valt het niet altijd mee om te wachten met seks in de periode dat Cynthia vruchtbaar is. Maar in plaats van een avondje ’tussen de lakens’, doen we dan dingen die minstens net zo belangrijk zijn in een relatie: echt een goed gesprek voeren of romantisch uit eten gaan. Groot voordeel is, dat als ‘het’ weer kan, Cynthia eigenlijk ook altijd veel zin heeft!”

Linda (30 jaar): “Voor we trouwden ben ik al begonnen met het bijhouden van mijn temperatuur en het slijm. Toen we na een half jaar huwelijk graag een kind wilden, was ik de eerste de beste maand al zwanger. Ik wist namelijk precies wanneer we gemeenschap moesten hebben.”

Eric (43 jaar): “Sinds we deze natuurlijke methode gebruiken, moeten we ook echt met elkaar praten over onze seksualiteit. Toen Evelyn de pil nog gebruikte, ‘zwichtte’ ze vaak als ik met haar wilde vrijen. Nu moeten we samen kijken naar haar cyclus en in gesprek gaan over onze seksuele relatie. Bovendien vond ik het heel bijzonder om te horen hoe haar lichaam zich elke maand weer klaarmaakt om een kind te ontvangen. Toen ik dat verhaal hoorde, werd ik echt opnieuw smoorverliefd op haar…”

Annemarie (25 jaar): “Door de sympto-thermalemethode zie en voel ik echt dat mijn ovulatie eraan komt en dat ik op dat moment een kind kan krijgen. Ik vind dat bijzonder en ben daar trots op.”

Meer informatie over deze methodes: 

**Toelichting op de in het artikel aangehaalde Pearl index: 

 MethodePearl index* 
 Prikpil 0.2 – 0.9
 Symptothermale methode NFP 0.4(methode betrouwbaarheid) 
 1 – 3(praktijkbetrouwbaarheid)
 Minipil en sterilisatie  1 – 3  
 Condoom 3 – 5 
 Zaaddodende middelen 5 – 10 
 Coitus interruptus 15 – 35 

Bron: Internationale site NFP 

(Pearl Index = aantal zwangerschappen per 100 vrouwjaren)